Zout van de zee (Rita Sepetys)

Fieke (14) las “Zout van de zee” van Rita Sepetys:

Dit boek speelt zich af in 1945, tijdens de Tweede Wereldoorlog dus, in Oost-Pruisen. Het is geschreven vanuit de Litouwse Joana, de Poolse Emilia en de Oost-Pruisische Florian, die allemaal op zoek zijn naar vrijheid. En het is een heel goed boek!

Ik vind boeken over de Tweede Wereldoorlog zelf altijd heel interessant. Omdat ik er al zoveel gelezen heb, was ik bij het beginnen aan dit boek wel bang dat het heel erg hetzelfdeĀ zou zijn. Dat was het helemaal niet! Wat ik vooral interessant vond aan dit boek is dat het geschreven is vanuit een Litouwse, een Poolse en een Oost-Pruisische. Het feit dat alle hoofdpersonen een andere nationaliteit hebben maakt het verhaal heel afwisselend. Wat ik vooral leuk vond, was dat geen van de hoofdpersonen Nederlands is. Als Nederlander lees je natuurlijk vooral boeken over de oorlog die zich in Nederland vanuit een Nederlander afspelen, dus dit geeft weer een hele andere kant van het verhaal. Zo is in Nederlandse verhalen Duitsland altijd de slechterik, terwijl in dit verhaal de hoofdpersonen juist hulp zoeken bij de Duitsers. Ze zijn het niet eens met de Duitsers, maar in handen vallen van de Russen is nog veel erger.

Ik zou dit boek dus zeker aanbevelen, ook als je normaal niet zo van de oorlogsboeken bent! Let wel op! Het boek gaat over de Tweede Wereldoorlog! Het is een prachtig en romantisch verhaal over drie compleet verschillende jongere die elkaar helpen in tijden van oorlog: er zitten nog steeds erg heftige en enge verhalen in!