Skip to content

Weg, zoektocht in oorlogstijd ( Marjolein van Rest)

Karlijn (13) las “Weg, zoektocht in oorlogstijd” van Marjolein van Rest:

Deze historische roman is het eerste boek van Marjolein van Rest (ik hoop dat er nog meer komen want ik vond hem erg mooi). Het is juni 1864 en er is een burgeroorlog in het oosten van Amerika. De vader van de veertienjarige Adriaan is gedood door de rebellen. Zonder hem redden Adriaan, zijn moeder en zijn drie broers het maar net op hun boerderij. Maar als dan ook nog de paarden worden gestolen, redden ze het helemaal niet meer.

‘Maar we zijn de slechtsten niet,’ riep de middelste. ‘We willen je familie niet vermoorden. Deze paarden willen we. Het zijn prima beesten, die leveren vast wel wat op.’ Hij stapte opzij en leidde de paarden mee. De twee anderen bleven staan en keken strak naar Adriaan. ‘Laat ze staan!’ riep Adriaan met tranen van woede in zijn ogen. Hij stapte van de veranda af, het geweer nog tegen zijn schouder. ‘Ga andere mensen lastigvallen, schoften!’

Dan ziet Adriaan een tekening van een veldslag in de krant staan en hij is er van overtuigd dat die van zijn vader is omdat hij de manier van tekenen herkent. Als niemand hem gelooft, gaat hij helemaal alleen op zoek naar zijn vader. Hij heeft geen idee waar hij heen moet en hij komt veel gevaren tegen zoals: dieven, wolven, slavenjagers en (dronken) soldaten. Maar hij maakt ook nieuwe vrienden en leert veel van de wereld. Zal hij zijn vader vinden of heeft hij helemaal voor niets half Amerika doorkruist?
Ik vond het boek erg spannend omdat veel gevaren zijn en er dingen gebeuren waarvan je denkt: oh nee, dit gaat helemaal mis (bijvoorbeeld toen ze werden aangevallen door wolven). Maar ik vond het boek ook heel erg mooi omdat er nieuwe vriendschappen worden gemaakt en er veel moed getoond wordt als dat nodig is. Bijvoorbeeld als Adriaan, Solomon of Flea moet redden en andersom. Of als ze van een heel hoge brug moeten springen.