Walvisvaarders (Bianca Mastenbroek)

Lukas (13) las “Walvisvaarders” van Bianca Mastenbroek:

Ik vond dit boek het leukste van alle vier mijn boeken die ik voor de YA leesclub gelezen heb. Vooral omdat ik echt niet wist hoe het verhaal zou gaan aflopen. Maar ook omdat er veel actie in zit. Ik vind dat het wordt verteld alsof het echt gebeurd is en de schrijver er echt bij was. Het genre is geschiedenis, maar er zit veel actie in. Dat vind ik leuk. Het heeft mij meer geleerd over de 18e eeuw en de walvisvaarders, omdat er best veel dingen in stonden die ik nog niet wist. Bijvoorbeeld dat boten die vast liggen in het ijs kapot kunnen gaan door het ijs als het ijs om de boot heen komt.

Het boek gaat over Tijs. Hij wil een meisje versieren en komt op het idee om op walvisjacht te gaan en een narwal hoorn mee te nemen. Tijs wil samen met zijn vriend Maarten gaan, maar het mag niet van hun ouders. Uiteindelijk gaan ze toch. De reis verloopt eerst voorspoedig maar dan komen ze in een storm terecht. Tijs valt uit de mast en krijgt hoogtevreest. In dit stuk van het boek valt het eerste slachtoffer. Als ze dan eenmaal bij Groenland zijn, vangen ze een paar walvissen. Daarna komt hun schip vast te zitten in het ijs. Hierdoor vergaat het schip…. Zal Tijs nog wel terug komen naar Nederland? En hoe loopt het met de rest van de bemanning af?