Vuur en as (Sabaa Tahir)

Ganga (12) las “Vuur en as” van Sabaa Tahir:

De heerschappij van de maskers (An ember in the ashes) is Sabaa Tahirs eerste boek (vertaald door Hanneke van Soest). Deel 2 (“Een fakkel tegen het duister”) is in november verschenen.

Al jaren leeft Laia in angst onder het wrede Imperium. Ze heeft geen keus, omdat ze is geboren als Geleerde. Elias is in opleiding tot een Masker, een elitesoldaat van het imperium en een toonbeeld van macht, trots en genadeloosheid. Maar het enige wat hij wil, is ontsnappen. Dan wordt Laia’s broer (Darin) opgepakt wegens verraad. In ruil voor hulp bij zijn bevrijding waagt Laia haar leven als spion. Vermomd als slaaf dringt ze Blackliff binnen, de militaire academie van de Maskers onder leiding van de meedogenloze Commandant. Daar ontmoet ze Elias, de jonge soldaat die eigenlijk haar vijand is.

Toen ik dit boek zag liggen trok de titel en het omslag me direct aan. Nadat ik de achterkant had gelezen, heb ik hem gelijk meegenomen. Ik heb het (dikke) boek heel snel uitgelezen en verheug me nu al op het volgende deel. Ik vond een heel spannend verhaal, met veel actie. Als je eenmaal begint, wil je niet meer stoppen. Het gaat over twee personen, die hoewel ze eigenlijk vijanden zijn, heel veel met elkaar gemeen hebben. Het is leuk om te lezen over een wereld die heel erg veel op de onze lijkt. Je weet ook evenveel als de hoofdpersonen, dus je moet het niet even tussendoor lezen! Toen Laias broer ontvoerd werd, vond ik raar dat ze eigenlijk niets deed. Al begrijp ik wel dat ze bang was. Uiteindelijk doet ze er alles aan om haar broer te bevrijden. Sabaa Tahir is een Amerikaanse schrijfster. Vuur en As werd een bestseller in Amerika en is een wereldwijd succes. Het boek wordt ook verfilmd.