De verwanten (Guida Bottinga)

Karlijn (13) las “De verwanten” van Guido Bottinga:

Het is net zomervakantie en Luka is gezakt voor haar examens. Haar ouders zijn hier heel boos over en ze gaat een tijdje bij haar tante Jeanne in Den Haag logeren. Al sinds haar zevende wordt Luka aangestaard door een jongen met rood haar. Hij zegt nooit wat en is altijd opeens weer verdwenen. Maar de laatste tijd ziet ze hem ook in haar dromen. En het enge is dat ze niet weet wat hij van haar wil. Vorige zomer is ze in Frankrijk op vakantie geweest en is daar verliefd geworden op de Engelse student William. Maar als hij na een paar dagen met een ander meisje gaat en Luka dat hoort besluit ze meteen te vertrekken zonder hem gedag te zeggen. Helaas had hij toen haar mailadres al en zocht hij contact. In zijn laatste mailtje had hij gezegd naar Belgiƫ te gaan via Nederland en gevraagd of hij langs kon komen. Luka heeft hier mee ingestemd en hij komt dus langs in Den Haag.
Als hij zegt dat hij naar Ieper gaat voor een onderzoek over het gebruik van gifgas in de Eerste Wereldoorlog, besluit Luka in een impuls met hem mee te gaan. Vervolgens geeft haar tante hen een doosje brieven mee van de verloofde van een ver familielid die in Ieper aan het front lag. De brieven raken Luka heel diep. Als ze aangekomen zijn, gaat William naar zijn afspraak gaat en vermaakt Luka zich in Ieper. Maar als William dan terug komt van zijn afspraak is Luka verdwenen. Samen met Ann, een dame die Luka die middag heeft ontmoet, gaat hij haar zoeken. Als hij haar gevonden heeft ontdekken ze dingen die hun leven voorgoed zal veranderen.

Ik vond dit boek mooi en op sommige momenten spannend. Mooi omdat het op sommige momenten echt zoals in het echte leven is terwijl er op andere momenten dingen gebeuren die je nooit in het echte leven zult tegenkomen. Het was spannend toen Luka vermist raakte en je je afvroeg of ze wel gevonden zou worden. Verder leest het heel fijn, ik heb het boek in een keer uitgelezen. Ik zou dit boek aan iedereen die van romans houd aanraden omdat het gewoon prachtig geschreven is. Ik vind ook dat de karakters van de personages er leuk zijn en goed bedacht.