Vermist (Helen Vreeswijk)

Joëlle (22) las “Vermist” van Helen Vreeswijk:

Zoals velen van jullie weten is Helen Vreeswijk 31 oktober 2016 overleden. Ik was net klaar met het schrijven van deze recensie toen ik dit nieuws hoorde. Het overlijden van Helen heeft niks veranderd aan de recensie.

Helen is mijn favoriete Nederlandse schrijfster. Ze heeft al veel spannende verhalen geschreven die ze baseerde op waargebeurde “cases” waaraan ze heeft gewerkt toen ze nog bij de recherche werkte. Dit verhaal daarentegen is erg anders dan dat je van Helen gewend bent. Maar is dat erg? Nee, echt niet! Dit eerste deel is spannend, avontuurlijk, origineel en met een enorme cliffhanger.

Dit wordt Helen Vreeswijks eerste trilogie. Ik moet toegeven dat ik de eerste 50 bladzijdes een beetje in de war raakte van alle namen die erin voorkwamen. Later werd het verhaal meer gericht op de meiden die in het verhaal zitten. Hierna was het meteen duidelijker en fijner om te lezen. Als je de tekst op de achterflap leest, lijkt het net of het boek alleen over Anouk gaat maar schijn bedriegt. In dit verhaal zitten meerdere hoofdpersonen en wordt er niet verteld uit een ik-perspectief. Het verhaal wordt hierdoor erg spannend verteld.

De schrijfstijl van Helen is superfijn. Het boek heeft een redelijk groot lettertype en er worden makkelijke woorden gebruikt. Het enige wat een beetje ingewikkeld is zijn al die namen. Niet alleen van de hoofdpersonages maar ook van de stamleden.

Ik vind het een superleuk boek. Nu Helen overleden is, wordt de trilogie niet afgemaakt. Ik hoop dat een andere schrijver het verhaal nog kan afmaken, maar als dat niet gebeurt, dan kun je gewoon je eigen einde fantaseren.