Tweedehands vleugels (Vanessa Gerrits)

Aya (14) las “Tweedehands vleugels” van Vanessa Gerrits:

Dit boek is het verhaal van Lucy, een Engel en Max, een Kraai.
Het leven van Lucy staat helemaal op z’n kop als haar vleugels gestolen worden. Ze is daarmee van alles kwijt, haar vrijheid, haar toekomst en haar Bestemmeling. Maar ze ontmoet Max, een Kraai die háár vleugels heeft. Wat moest hij anders? Hij is deels mens, deels monster en deels machine. Hij had nieuwe vleugels nodig, maar waar haal je die vandaan? Van eenander gevleugeld wezen natuurlijk, bijvoorbeeld een beschermengel, zoals Lucy. Deze twee ontmoetten elkaar en komen in een avontuur terecht waarvan het einde niet te voorspellen is. Liefde kan je vleugels geven… of nemen.

Ik vind dit boek geweldig. Je wordt echt het verhaal in gesleept. Ik had eerst nog niet door dat ik het zo’n geweldig boek vond maar ik merkte op een gegeven moment op dat ik het boek niet wilde neerleggen, al kreeg ik een appje binnen, ik negeerde het en las verder. Ik vind de kaft ook super mooi, ik ben normaal niet echt een voorstander van gezichten op de kaft, want dan kan je niet meer je eigen inbeelding van de karakters hebben. Maar ik vind deze kaft wel mooi, ik vind het heel bijzonder hoe de kleuren in elkaar lopen en hoe het meisje er zo goed bij past.
Ik vind de ondertitel ook heel goed; Liefde kan je vleugels geven… of nemen. Want liefde geeft je vleugels, dat weet iedereen. Maar in Lucy’s geval zijn haar vleugels gepikt, door Max, haar liefde. Ik vind het daardoor een heel letterlijke en passende ondertitel.

Ik denk dat dit boek te vergelijken valt met The Siren. Het zijn allebei geweldige fantasy boeken, al speelt de ene zich grotendeels in de lucht, en de ander zich grotendeels in het water af. Wat ik bij deze twee boeken merk is dat het zich ook op het land afspeelt en dat Lucy en Kahlen allebei op de verkeerde “soort” zijn gevallen. Ik vind deze 2 boeken even goed. De plotten zijn enigszins hetzelfde, maar hebben toch elk hun eigen draai.

De schrijver van dit boek is Vanessa Gerrits. Zij heeft Tweedehands Vleugels eerst in 2013 zelf uitgegeven, wat ik erg knap vind, je vindt weinig schrijvers die dat aandurven. Daarna heeft ze deel twee (Zilveren Vleugels) eind 2014 uitgebracht. Inmiddels zijn de rechten naar de uitgeverij Dutch Venture Publishing (DVP) gegaan. DVP heeft Tweedehands Vleugels van het Vlaams naar het Nederlands vertaald en eind juni 2016 weer op de markt gebracht. Ik ga snel Zilveren Vleugels lezen en ben benieuwd naar deel 3!