Rode sneeuw in december (Simon van der Vlugt)

Marieke (15) las “Rode sneeuw in december” van Simone van der Vlugt:

Lideweij en Andries Griffioen zijn protestants en wonen met hun kinderen in Breda. Andries is de persoonlijke dokter van Willem van Oranje. Als het niet meer veilig is in Breda, vluchten Lideweij en Andries naar Naarden. Daar zijn de Spanjaarden net van plan om de stad te omsingelen. De Spanjaarden hebben een deal voor de Naardenaren: Doe de stadspoorten open en niemand raakt gewond. Of: houd ze dicht en vecht. De Naardenaren vechten, maar ze zijn niet sterk genoeg dus besluiten ze de stadspoorten open te doen voor de Spanjaarden. Zodra de Spanjaarden binnen zijn, wordt iedereen gedwongen naar de grote kathedraal te komen. Iedereen wordt vermoord. Isabella, de dochter van Lideweij en Andries is op dat moment ziek en hoeft niet naar de kathedraal te komen. Isabella overleeft de ramp en hoopt dat haar ouders nog leven. Ze zoekt van Amsterdam tot Leiden, maar kan ze niet vinden. Gelukkig heeft Willem van Oranje al een paar steden bevrijd van de Spanjaarden.

Ik vond “Rode sneeuw in december” een erg leuk boek. Ik vind dat Simone van der Vlugt een fijne schrijfstijl heeft. Ze is heel precies maar niet langdradig. Het boek was heel spannend, al zakte het halverwege een beetje in. Gelukkig werd het helemaal aan het einde wel weer spannend. Ik vond het erg leuk om eens een historische roman te lezen. Ook vond ik het heel erg knap dat de schrijfster vanuit het oogpunt van Willem van Oranje heeft geschreven. Ze heeft hem precies laten over komen zoals ik hem voor me zie. De sfeer van oorlog en onrust komt goed terug in het verhaal en daarnaast is er ook een vleugje romantiek. In het begin was de relatie tussen het gezin van Lideweij en Andries Griffioen en Willem van Oranje heel duidelijk en ze waren goede vrienden. Later in het verhaal leek het een beetje alsof Willem van Oranje was vergeten dat ze bestonden, dat vond ik wel jammer. Wel vond ik het interessant om het liefdesleven van Willem van Oranje te leren kennen, al was het niet heel erg romantisch…
Persoonlijk vind ik het omslag niet zo mooi, terwijl die best belangrijk is als je besluit een boek te lezen. Ondanks dat zou ik het boek wel aanraden. Ook als je niet per sé geïnteresseerd bent in geschiedenis net als ik. Dus even de minder mooie kaft negeren en de schoonheid van het verhaal bewonderen!