Projekt 1065 (Alan Gratz)

Fieke (14) las “Projekt 1065” van Alan Gratz :

Projekt 1065 speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en gaat over Michael, de zoon van de Ierse ambassadeur in Berlijn.
Michaels ouders spioneren, ook al is Ierland technisch gezien neutraal, voor Ierland bij de nazi’s in Berlijn. Aangezien Michael een fotografisch geheugen heeft, helpt hij daar vaak bij. Michael haat de nazi’s en alles waar ze voor staan maar, aangezien Michael op een normale Duitse school zit, zit hij, net zoals al zijn leeftijdsgenoten, bij de Hitlerjugend (Hitler jeugd).
Eerst zit Michael daar alleen maar bij om niet op te vallen, maar als hij er achter komt dat de vader van zijn klasgenoot Frits werkt bij de ontwikkeling van een extra snel vliegtuig (wat invloed kan hebben op de gehele uitkomst van de oorlog) doet hij er alles aan zo hoog mogelijk in de Hitlerjugend te komen. zo kan hij koste wat het kost bij Frits in de buurt te blijven en op die manier de ontwerpen door geven aan Ierland.

Ik vond het een heel goed boek. Ik heb het in één keer uitgelezen (wat misschien een beetje ten koste is gegaan van het leren voor m’n economie proef, maar het was het waard).
Ook al is het verhaal van een dertienjarige die gaat spioneren bij de Duitsers en zo de uitkomst van de gehele oorlog beïnvloedt zeer onrealistisch en lichtelijk cliché, het boek is zó spannend en aangrijpend geschreven dat dat helemaal niets uitmaakt. Het boek is vanaf de tweede bladzijde al spannend en dat blijft het de rest van het boek, wat het absoluut onmogelijk maakt het boek neer te leggen. Het enige minpunt wat ik zou kunnen bedenken is dat er ongeveer elke drie bladzijdes een nieuw hoofdstuk begint, waar ik me aan ergerde maar het feit dat dat het enige minpunt van het boek was zegt veel over hoe goed het was.
Nou moet ik moet wel zeggen dat boeken die zich vroeger afspelen, en al helemaal in de Tweede Wereldoorlog, mijn favorieten boeken zijn. Ik vond het een fantastisch boek en raad iedereen dus zeker aan het te lezen!

Waarschuwing: het boek heeft geen extréém heftige scenes maar het speelt zich wel af in de Tweede Wereldoorlog en is dus niet heel vrolijk, als je daar niet tegen kan: NIET LEZEN!