De op één na laatste dood van meisje Capone (Isabel Hoving)

Dasha (12) las “De op één na laatste dood van meisje Capone” van Isabel Hoving:

Dit boek gaat over een zestienjarig meisje genaamd Ewa Liberia Anastasia Capone. Ewa is op de vlucht nadat haar ouders het leven hebben gelaten: haar vader is 4 jaar eerder vermoord bij een overval en haar moeder is pas geleden vermoord. Nu hebben twee mannen het op haar gemunt. Ze probeert haar belagers van haar af te schudden door haar lichaam te verkopen. Ze wordt dwangarbeidster onder leiding van ingenieur Gun. Haar taak is om de eens gestolen, energetische sterren terug te zoeken/stelen. Zo volg je haar belevenissen. Het meisje Capone vindt overal een uitweg, maar vind ze een uitweg in de valstrikken van de liefde?

Ik vind dit boek erg bijzonder. Het is op een aparte, vlotte, maar toch duidelijke manier geschreven. De fantasie is eindeloos! Elke keer gebeurt er iets spannends, waardoor je als het ware wordt meegezogen in het verhaal en steeds door wilt blijven lezen, nieuwsgierig naar wat er volgt. Wanneer je de eerste zinnen leest, is het nog een beetje onbegrijpelijk, want je snapt niet goed waar het boek precies over gaat. Maar daar kom je snel genoeg achter! Ik vond het een geweldig boek!

Ik heb eens eerder een toekomstroman-serie gelezen (Matched van Allie Condie). Maar deze boeken verschillen verschrikkelijk erg van elkaar. Ze zijn bijna elkaars tegenovergestelde: in het ene is er controle en in het andere is juist alles losgeslagen. Dat vind ik zo geweldig aan toekomstboeken in het algemeen: je leert de interpretatie van een schrijver over de toekomst kennen en die is bij iedereen anders.

Isabel Hoving is geboren op 5 september 1955 in Amsterdam. Ze heeft de kunstacademie, lerarenopleiding en de studie algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam afgerond.
Ze stond eerst een aantal jaren voor de klas, richtte daarna met een aantal vriendinnen een vrouwenboekwinkel op en werd uiteindelijk docent-onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Leiden. Nu woont ze samen met haar vriendin in een woonboot in Amsterdam en heeft een zoon