Magisterium (Holly Black & Cassandra Claire)

Floris (14) las “Magisterium” door Holly Black & Cassandra Claire:

Het boek word verteld uit het oogpunt van Callum Hunt, een jongen die alleen door zijn vader (Alastair Hunt) wordt opgevoed. Zijn moeder is omgekomen in de tweede Magiërsoorlog, waarna Alastair Hunt niks meer met magie te maken wilt hebben. Als Callum 12 jaar oud is, brengt zijn vader hem toch naar het Magisterium, een soort kostschool waar alle kinderen met magische krachten getraind worden. Zijn vader wil dat hij tijdens de eerste toelatingsproeven faalt, zodat Callum niet naar het Magisterium moet. Callum heeft verhalen gehoord van zijn vader waardoor hij niet naar het Magisterium wil. Als de toelatingsproeven beginnen, probeert Callum alles te doen om te falen. Toch wordt hij door de beste magie-meester uitgekozen, samen met twee andere kinderen, die wel de hoogste scores haalden. Hij krijgt in het Magisterium les van meester Rufus, samen met Tamara en Aaron, en al gauw word hij goede vrienden met deze twee. Callum beslist om het eerste schooljaar, het ijzerjaar, af te maken zodat hij meer van magie afweet. Als ze later een oefening doen waar meester Rufus niet bij is, verschijnt er een vuurwezen. Dit wezen zegt: ”Eén van jullie zal sterven, een van jullie zal falen, en één van jullie is al dood”. Later die avond, bij het diner, vertelt Callum dit aan een andere leerling, Drew, maar die zegt hem dat geen goed idee is om zoiets te vertellen. Als je wilt weten waarom, zal je het boek zelf moeten lezen, want ik ga natuurlijk niet het hele boek spoilen.

Ik vind dit een goed boek, want het geeft je echt het gevoel dat je in het verhaal bent. Ook wordt alles wat er gebeurde in het verleden steeds duidelijker en wordt de spannende toon steeds aangehouden, waardoor je het boek bijna niet kunt neerleggen. Het boek heeft helaas ook een groot nadeel, en dat is dat in het begin erg veel clichés zitten. Zo heeft Callum, zoals in veel boeken die over tieners gaan maar een ouder. Ook is hij, zoals in veel boeken voorkomt, een gepest kind dat erg onpopulair is. Gelukkig houden de clichés al snel op, en vergeet je bijna dat ze er waren. Maar behalve deze dingen kan ik er niks slechts uit halen. Ik heb het boek met veel genot gelezen, en vind dat het is geschreven met veel humor en aardige karakters. Het lijkt wel een beetje op Harry Potter, maar dat is niet heel erg. Ik geef dit boek een 8.5.

Holly Black heeft al veel fantasyboeken geschreven, en is bekend geworden met de boekenserie “The Spiderwick Chronicles”. Dit boek lijkt niet erg op het boek Magisterium. Er komen wel magische dieren in voor, maar niet magie zoals in Magisterium. Cassandra Clare is bekend geworden door de bestseller ”The Mortal Instruments”. Deze serie is ook niet goed vergelijkbaar met Magisterium, omdat het van een moeilijker niveau is.

Ik kan dit boek aanraden aan iedereen die van fantasy houdt en twaalf jaar en ouder is