Layers (Ursula Poznanski)

Joëlle (22) las “Layers” van Ursula Poznanski:

Dorian is pas 17 maar leeft al een jaar lang als zwerver. Hij is weggelopen bij zijn vader en sindsdien zorgt hij voor zichzelf. Tot het moment dat hij wakker wordt in het metrostation met heftige hoofdpijn, zijn zakmes in zijn handen geklemd, omringd door bloed en een lijk naast zich van de persoon waar hij de dag daarvoor ruzie mee had. Hij herinnert zich niks van wat er gebeurd is en raakt in paniek. Hij krijgt een helpende hand toegestoken van een vriendelijke man die hem naar een landhuis brengt waar zijn leven een stuk beter wordt. Alles wordt voor hem verzorgd, zolang hij maar één ding doet: het afleveren van verzegelde relatie geschenken. Alles verandert op het moment dat hij door een incident een van de geschenken zelf houdt.

Layers is echt een Young Adult boek met een uniek verhaal waarin een tiener die alles kwijt is in zijn leven een weg probeert te vinden, om alles opnieuw op te bouwen. Het verhaal is spannend, uitdagend en zit vol verrassingen. Het verhaal is ook zo realistisch geschreven dat het lijkt alsof het tijdens het lezen echt aan de gang is. Ik vond het toch een boek waarmee ik moeite had om telkens verder te lezen. Als je er eenmaal in zat dan wilde je graag door, maar nadat ik hem even weg legde was het moeilijker om weer te beginnen. Na het lezen van de eerste paar hoofdstukken kan je je best snel inleven in Dorian omdat ook jij als lezer net zo verward bent als hij. Je wordt wel nieuwsgierig gemaakt naar wat er gebeurd is en zeker naar het einde van het verhaal!

Het verhaal heeft veel verschillende personages welke allemaal in mijn optiek eigenaardig zijn, de diepgang in de personages had beter gekund. Dorian is bijvoorbeeld een terughoudende jongen die wel voor zichzelf kan zorgen maar vol zit met vragen, twijfels en veel leermomenten maar pas aan het eind van het verhaal wordt hier echt wat mee gedaan. Wat wel echt een pluspunt is, zijn de flashbacks! Deze geven je toch net wat meer informatie om het verhaal beter te begrijpen! Layers heeft een heel toepasselijke titel en kaft (welke ook nog eens super gaaf gevouwen is). Het verhaal is uniek en leest erg fijn door de prettige schrijfstijl van Ursula Poznanski met lekker korte hoofdstukken! Het boek heeft een goede opbouw en maakt het voor mij ook mogelijk om na langere leespauzes makkelijk verder te lezen. Vakantie-aanrader