Joe & Ik (Mireille geus)

Karlijn (14) las Joe & Ik van Mireille Geus:

Woelie is 16 jaar oud. Zijn vader Joe heeft een telefoonwinkel en zijn moeder zit in een psychiatrische inrichting. Woelie wil niet meer naar school en dus gaat hij ook niet meer. Hij wil alleen in het donker of in de schemer naar buiten. Hij kijkt het liefste een dvd met treinreizen door Europa. Hij vindt zijn leven wel prima, totdat zijn vader Joe ziek wordt. Joe wil niet weten wat hij heeft en wil ook niet in het ziekenhuis worden opgenomen, hij wil alleen weten hoe lang hij nog heeft: 10 tot 14 dagen. Hij en Woelie besluiten samen op reis te gaan om elkaar echt goed te leren kennen en nog wat van de wereld te zien. Dat op reis gaan is nog een hele opgave want Joe moet om de paar uur slapen en kan maar heel kort lopen en Woelie durft overdag eigenlijk niet naar buiten. Ze gaan een treinreis maken, naar Amsterdam, Brussel en Duitsland. En maken daar samen de laatste weken van Joe mee.

Ik vond het een heel mooi boek omdat het gaat over een jongen die eigenlijk best wel veel problemen heeft maar toch gewoon van het leven geniet. Het boek geeft een duidelijk beeld van hoe het is om met maar één ouder te leven en om die dan ziek te zien worden en te zien sterven. Het is best wel een heftig en emotioneel boek maar het blijft je toch tot op de laatste punt boeien en ik wilde het het liefst in een keer uitlezen. Uiteindelijk loopt het dus niet goed af maar het is toch mooi om te lezen hoe vader een zoon een geweldige tijd met elkaar hebben en samen afscheid nemen. Leuk detail: het omslag ziet er uit als een dvd.

Mireille Geus heeft al veel boeken geschreven voor verschillende uitgeverijen en daarmee ook verschillende prijzen mee in de wacht gesleept. Haar laatste boek is Een makkelijk kind uit 2016.