Hof van Doorns en rozen (Sarah Maas)

Guusje (16) las “Hof van Doorns en rozen” van Sarah Maas:

Een meisje met een ongewone naam jaagt in haar tienerjaren illegaal in het bos, omdat zij na één van haar ouders verloren te hebben de enige is die voor eten kan zorgen in de familie. Klinkt bekend? Nee, dit is niet ‘de Hongerspelen’, dit is ‘Hof van doorns en rozen’ van Sarah Maas. Behalve dit begin hebben de boeken niet erg veel met elkaar gemeen. ‘Hof van doorns en rozen’ gaat over Feyre, negentien, die tijdens het jagen een prachtige, grote wolf schiet voor haar arme familie. Feyre’s moeder is overleden, dus ze woont in een hutje met alleen haar vader en twee zussen. In eerste instantie is haar familie dolenthousiast over het schieten van de wolf, maar als een grommende gedaante in de deuropening van het hutje verschijnt en degene die de wolf heeft gedood eist, blijkt het toch niet zo’n goed idee. Feyre wordt meegevoerd naar het land van de Elfiden en komt erachter dat de grommende gedaante een hoge fae is, de adel van de Elfiden. Elfiden zijn de elfen die in het land naast dat van Feyre wonen. In het land van de Elfiden woont Feyre op het hof van de hoge fae, die Tamlin blijkt te heten. Daar ontvouwt zich een verhaal vol romantiek, actie en spanning.

“Hof van doorns en rozen” is een hervertelling van het klassieke sprookje van Belle en het beest. Het is vrij subtiel, maar er zijn heel wat elementen van terug te vinden. In de samenvatting op de achterkant van het boek staan nog meer details over het verhaal, maar ook iets wat volgens mij als spoiler telt. Wees daarvoor gewaarschuwd als je besluit het boek te kopen, wat ik zeker aanraad, ook aangezien het boek tijdelijk maar 10 euro kost. Ook is het gewoon een heel goed boek in het YA-fantasy genre.

Sarah J Maas was met haar ‘De glazen troon’-serie sinds 2012 al een auteur om rekening mee te houden. Deze serie, waarvan het vijfde boek net in het Engels is uitgekomen, is een enorm succes in Amerika en een favoriet van bloggers en vloggers. Met ‘Hof van doorns en rozen’ heeft ze volgens mij haarzelf volledig op de kaart gezet in YA-land. Als je een van Sarah’s boeken leest, kun je zeker zijn van een spannende verhaallijn, een fantastische wereld en goede vrouwelijke hoofdpersonen. Wat ik vaak in boeken met sterke vrouwelijke hoofdpersonen zie is dat de hoofdpersoon niet alleen sterk en stoer is, maar ook jurken haat, verlegen is tegen jongens en nooit veel vriendinnen heeft. Ze zijn eigenlijk vaak vrij mannelijk. Feyre noch Celaena (de hoofdpersoon van ‘De glazen troon’) is zo en dat vind ik erg verfrissend. Het laat zien dat je vrouwelijk en stoer tegelijk kan zijn.
Ik zou dit boek zeker aanraden aan fantasy-liefhebbers en ik wil graag het tweede boek lezen, dat ‘Hof van mist en woede’ heet en nu al in de winkels ligt.