Havikskruid (Irena Brignull)

Veere (12) las Havikskruid van Irena Brignull:

Iemand van de familie Havikskruid zal koningin van alle heksen worden: dat is de voorspelling. Raven Havikskruid, de machtigste heks van de stam, is ervan overtuigd dat haar dochter Distel koningin zal worden, totdat haar zus, Klaver Havikskruid, zwanger is van een meisje. Om te voorkomen dat Klavers dochter de koningin zal worden, spreekt Raven een spreuk uit die ervoor zorgt dat Klavers baby wordt omgeruild voor een mensenbaby. Het kind groeit op in de heksenstam, maar toveren lukt Ember Havikskruid niet.

Poppy Hopper is nu al voor de 6e keer verhuisd met haar vader. Elke keer als ze op een nieuwe school zit, gebeurt er wel wat raars. Het brandalarm gaat zomaar af, boeken vliegen rond in de bibliotheek, en nog meer. Het lijkt steeds haar schuld, terwijl ze echt niks doet. Na de eerste week op haar nieuwe school, gaat Poppy in het bos wandelen. Dan komt ze op een vreemde plek waar oude apparaten staan en een versleten bank. Dan komt er een meisje aangelopen in bijzondere rokken. Algauw worden ze dikke vriendinnen: ze voelen zich allebei niet thuis waar ze zijn, en begrijpen elkaar goed. Zo ontmoeten Poppy en Ember elkaar. Ember vertelt Poppy dat ze een heks is, maar dat ze er niks van bakt. Hun vriendschap wordt steeds sterker, en Poppy staat op het punt om te vertellen dat ze denkt dat zij ook een heks is. Dan ontmoeten ze Leo. Beide meisjes worden verliefd op hem. De strijd om liefde en de troon is begonnen.

Ik vond dit boek echt super leuk! Het verhaal is heel pakkend, en het is ook leuk dat je als lezer dingen weet die de hoofdpersonen niet weten. Het is in het begin wel wat verwarrend dat het perspectief verandert in het boek: je leest de verhalen van alle drie de hoofdpersonen door elkaar. Goed opletten dus over wie het in elk hoofdstuk gaat. Ik vind het een heel origineel en bijzonder verhaal. Je kunt heel erg meeleven, en bent snel helemaal in het boek. Ik raad dit boek heel erg aan aan mensen die van fantasie, actie en romantiek houden