De castraat (Joyce Pool)

Mare (14) las “De castraat” van Joyce Pool:

Het verhaal speelt zich af in het tijdvak van regenten, vorsten, pruiken en revoluties (1700). De hoofdpersonage is Angelo. Angelo heeft een gouden keeltje en zingt veel. Hij woont in een arm dorpje en is een zoon van een leerlooier. Dat betekent dat hij later het werk van zijn vader moet overnemen. Maar als zijn vader en moeder overlijden, blijft hij achter met met zijn zus en tante. Hij krijgt de kans om een zangopleiding te volgen aan het conservatorium van Florence. Hij doet het en wordt meegenomen naar het conservatorium.

Tijdens zijn opleiding wordt hij gecastreerd, zodat hij nooit de baard in de keel zal krijgen. Een omkeerbare operatie die niet ongedaan kan worden gedaan wat betekent dat hij zich lichamelijk nooit zal ontwikkelen tot een man. Maar nog meer ellende komt als prins Ferdinando een oogje op Angelo krijgt. De prins belooft hem rijkdom en beroemdheid in ruil voor dat Angelo zijn geliefde wordt. Maar Angelo is al verliefd…. op Rosa Scarlatti.

Het was een leerzaam en mooi boek met een bijzonder verhaal. Je kunt je goed inleven in een persoon als bij Angelo, als het gaat over zijn gevoelens voor een meisje maar dat hij zelf wel weet dat het nooit wat kan worden door zijn castratie. Soms ging het teveel over zijn twijfels en gevoelens waardoor er niet echt meer een verhaallijn liep. Je kunt wel mooi zien hoe dat ging rond 1700, hoe mensen dachten en deden. Castraten waren bijzonder door hun prachtige stem. Daar werd veel geld voor betaald. Daartegenover staat dat er op hen werd neergekeken. En de schrijfster maakte een groot verschil tussen arm en rijk, dat kon je bijvoorbeeld lezen tijdens Angelo’s leven als leerlooierszoon en later als een heel bekende castraatzanger. Het verhaal is meeslepend geschreven: over de moeilijke keuzes in Angelo’s leven als castraatzanger, zijn twijfels en zijn liefde/passie voor muziek. Het taalgebruik is af en toe wat ouderwets en moeilijk, en omdat er ook wat sexuele stukjes in zitten, is dit boek geschikt voor jongeren van 14 jaar en ouder.