2C (Mirjam Mous)

Emma (14) las “2C van Mirjam Mous:

Pas op, als je bent begonnen kan je niet meer stoppen!!!

Het verhaal gaat over een tweede klas (2C) die op schooluitje gaat naar de Ardennen. Onderweg ontvangt de hele klas een raar berichtje op hun telefoon: ze moeten een dvd afspelen en dat doen ze. Er blijkt een bom aanwezig te zijn in de bus. Niemand mag de bus in of uit, anders gaat de bom af. De leerlingen gaan elkaar en zelfs de leraren verdenken. Iedereen weet er misschien wel wat vanaf. Heel Nederland kan mee kijken via live beelden. De leerlingen van 2C moet erachter komen wie de bommenlegger is, of belangrijker: hoe ze hun eigen leven redden.

Het boek wordt vanuit verschillende standpunten en in verschillende tijden geschreven. Het ene hoofdstuk gaat bijvoorbeeld over wat leerlingen dagen eerder hebben gedaan (waardoor je misschien kan ontrafelen wie de bommenlegger is), het volgende hoofdstuk speelt zich weer af in het heden (wat er allemaal in en om de bus gebeurt).

Ik vind het een heel spannend en goed geschreven boek. In het begin moest ik wel even wennen aan de verschillende standpunten. Maar eenmaal gewend leest het fijn en is het ook juist leuk om uit die verschillende standpunten te lezen. Als je eenmaal aan het boek begonnen bent, kun je niet meer stoppen! Het is zo geschreven dat je moet weten wat erna komt. Je wilt ook heel graag weten wie de bommenlegger is en waarom diegene de bom heeft gelegd. Maar geloof mij, je raadt het nooit. Soms denk je te weten wie de bommenlegger is, maar dan komt het volgende hoofdstuk en dan is alles weer veranderd. Tot het einde aan toe is het spannend. Al vrijwel aan het begin van het verhaal weet de klas dat er een bom aan boord is. Ik dacht dat het dan een beetje saai werd om er zolang over door te gaan, maar dat is totaal niet zo!